I lost myself in you.

2010-08-31 | 21:52:25

Efter väldigt mycket velande och ångest delar jag nu med mig av de senaste åren. Mer än 10% av Sveriges unga tjejer lider av någon form av ätstörning. Jag har alltid sett mig själv som smart, när jag förstod att jag var sjuk var det oerhört pinsamt, jag skämdes. Nu har jag lärtmig att jag fortfarande är samma smarta människa, det är ätstörningen i mig och inte jag som är dum och oklok, två helt skillda "personer". Jag hoppas att detta kan hjälpa någon att ta tag i sitt problem och se att det inte är värt det. Här är mitt avskedsbrev till dig.

Nu lämnar jag dig.
Du var min bästa vänn i flera år. Du har gett mig så mycket trygghet, kärlek och bekräftelse. Du fick mig att tro att bara jag gjorde som du sa så skulle jag må bra. Allt skulle ordna sig och min osäkerhet skulle försvinna. Jag följde din minsta vink och litade på dig till hundra procent utan att tänka på konsekvenserna. Det var ju så lätt, ät inte och må bra eller ät och bli förlamad i ångest. Du fick mig att tro att du var den som visste bäst och ville mitt bästa. Du hade ju alltid rätt. Jag mådde ju bättre, kände mig nöjdare och gladare men tillslut varade det bara korta korta stunder och jag blev tvungen att gå längre för att göra dig nöjd. När tillochmed äpplen skapade ångest var det bara att inte äta alls som hjälpte. Du sa att det var enda sättet, det blir bättre, så jag fortsatte. Jag lyssnade på dig, litade på dig. Men du var lömsk. Du tog mitt liv ifrån mig, mina vänner och min frihet. Minsta lilla grej jag skulle eller ville göra var jag tvungen att be dig om lov först. Svaret blev ofta nej. Du isolerade mig, ville att jag skulle vara bara din. Nu förstår jag varför, du ville inte att jag skulle se verkligeheten som den var för då skulle jag lämna dig.


Det blev värre med tiden. Jag intalade mig själv att allt var bra, att det gick att leva såhär, i fångenskap helt ensam och isolerad. Jag hade ju dig, vad skulle jag med mat eller riktiga vänner till, de fick mig ju bara att må dåligt. Gjorde bara som du ville så försvann ångesten, äckelkänslan och ensamheten. Du skyddade mig. All kontroll jag trodde att jag hade, hade egentligen du. Bit för bit så tog du allt ifrån mig och helt plöstligt styrde du mitt liv. När jag ser tillbaka på det förstår jag inte riktigt när det hände, hur kunde det gå så långt? Jag kan inte ha det så här längre. Nu lämnar jag dig föralltid, Det går inte att bara vara din vänn ibland.

Jag hör fortfarande hur du skriker på mig, säger att jag gör fel, att mitt liv kommer att bli ett helvette, helt tomt utan dig. Du vill att jag ska vända tillbaka, ge det ett nytt försök. Ibland skriker du så högt att jag inte kan sova eller koncentrera mig på att göra de enklaste saker. Så fort jag väljer att inte lyssna skriker du bara högre och högre men jag vägrar att ge upp, inte när jag kommit så långt. Jag har levt mitt liv efter dina regler och nu får det vara nog. Jag hoppas att du tröttnar och ger upp. Lämnar mig ifred. Jag är värd mer än det här. Det går inte att bara vara lite ätstörd. Det är allt eller inget och jag väljer mig själv.

Bild tagen för ca 9 månader sen. Tio kg lättare än idag, med läkare och psykologers hjälp. Jag är inte frisk än men en bra bit påväg.


Mat är glädje, gemenskap, njutning och en social del i våra liv. Den borde inte tyngas ner av ångest. Vad du än gör, låt det inte gå för långt, börja aldrig mixtra med maten. Är du redan där, ta tag i det, våga be om hjälp. Det är aldrig värt det och det är aldrig försent.

 

 


Dinkelmuffins med äpple

2010-08-31 | 11:09:43
Äpplen finns det ju massor av den här tiden på året. Det är nu dom är som godast. I pajer, äppelris, kakor, i salladen eller bara som det är. Här som frukost muffins (påminner mer om scones tycker jag) Väldansgott. Påminner lite om bananmuffinsarna jag la ut recept på i våras.


2,5 dl vetemjöl
1,5 dl fullkorns dinkelmjöl
0,5 dl råsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk kanel
75 gram smör
1 stort rivet äpple
1/2 äpple i klyftor
1 ägg

Blanda allt det torra. Nyp ut smöret i mjölerna som man gör med scones. Tillsätt rivet äpple och ett ägg. Knåda snabbt ihop till en deg. Tillsätt mer rivet äpple om degen är för torr. Fyll muffinsformar, gärna i en muffinsplåt. Tryck ner en klyfta äpple i varje. Grädda i 200 grader ca 10 minuter.

Summer reading.

2010-08-30 | 17:50:05

Lite av det jag läst i sommar. Förstår inte hur jag klarat mig nästan ett helt skolår utan att läsa romaner. Ändring genast. Vet att jag kände mig stressad av att läsa annat än plugg men det skiter vi i det här året :) Tänkte tipsa om några av dom. Vissa är inte med på bild, lånat ut dom eller nått.

The girl who chased the moon-Sarah Addison Allen: Ingen skriver som hon. Romaner med lite magi i. Tapeter som ändrar färg beroende på humör. Grannar som bakar hopp iform av kakor. Oväntade ljus som blänker i skogen om natten. Hon skriver böcker man fänglas i. Läs även The sugar queen och Garden spells, så jäkla bra.

Elsas mode-Sofi Fahrman: Jag önskar verkligen att jag kunde säga att den var jätte bra, gillar ju Sofi. Men det var den inte. Den var inte dålig heller. Bara vanlig, en heeelt vanlig chicklit bok. Passar när man inte vill koncentrera sig och bara läsa nått man nästan glömt veckan efter.

True blood serien-Charline Harris: Behöver väl inte jätte mycket presentation. Jag har bara sett första säsongen av tvserien och boken följer den ganska bra, bara att det händer mycket mindre i böckerna. Lättlästa, underhållande, inte mer än så.

All we know of heaven-Jacquelyn Mitchard: Söt, tänkvärd bok. Två bästa vänner är med i en bilolycka, en dör, en överlever svårt skadad. Läkarna begår ett stort misstag och tar fel på vem som överlevt. Boken baseras på en verklig händelse. Väldigt bra.

Blodläge-Johan Theorin: Läser vanligtvis inte deckare. Kanske två om året eller så, brukar bli Roslund och Hellströmms böcker eller någon av denna författare, vilken som nu kommer ut med något. Theorin skriver iaf "mysiga" deckare med mycket relationer och människoöden. Lätt att komma in i och fängslar direkt. Rekommenderas varmt.

The Host-Stephanie Meyer: Redan skrivit om den här i bloggen, men eftersom den och the girl who chased the moon var det absolut bästa denna sommar så får ni bli påminda. Love.

Nu väntar jag på tredje och sista delen i Hungerspelen, Mocking Jay av Susanne Collins. Dom två första var sjukt bra och den här släpptes i veckan. Om bara posten kunde snabba sig lite med leveransen. Har ju väntat nästan ett helt år.

He who has not looked at sorrow, will not see joy

2010-08-30 | 16:52:16
Jag vill ut, ut och fota men nej regnet tänkte visst vräka ner. Fotolusten tog över ändå och det var ju väldans länge sedan jag tog självporträtt. Rätt booring eftersom de liknar alla andra självisar jag tar men men, var ju inte det jag ville fota igentligen. Vill ju UT. Höstmys tröja på mig från gina iaf om någon undrar.
Fortfarande förkyld och jävlig, humöret är inte alls på topp. Känner inte ens för att försöka vara bright and shiny just nu. Ibland kan man få tycka synd om sig själv och sura helt enkelt.

Everybody's got a hungry heart

2010-08-29 | 21:14:09
Äntligen jobbat klart för den här sommaren. Känns skönt med ett par dagar ledigt nu innan kursstart på torsdag. Har en hel lista på saker jag ska försöka fixa här hemma bara, får se vad jag hinner med. Känner jag mig rätt så inget haha.
Jag och Daniel skulle ta en shoppingvända i sthlm idag för lite höstnya kläder. Kände inte alls för det så blev bara lite nytt hem istället. Försökte att öva på att fota med nya objektivet. Gick sådäär måste jag ju säga, inte alls bra på att fota "stort". Vill fota nära hela tiden och lyckas inte få bilder som visar hur mysigt det är i gamla stan. Suck. Vi strosade omkring iaf och hade jag inte varit på så dåligt humör så hade det nog varit en mysig dag haha.

Nej nu ska jag ta min nya fototidning jag köpte i ilska på stationen och blädra mig till söms. Natti. (Ps, jag vet att klockan är ca 21.30 men det är såhär dags jag blir trött.)


Den obligatoriska glassen i gamla stan. Endast där jag köper glass i våffla, brukar ändå inte orka äta upp den, glassen som är det viktiga ju.

I get lost in this.

2010-08-27 | 10:11:17

åh vad jag önskar att jag tagit denna bild.

(länk)


When the night falls down.

2010-08-25 | 18:04:44
Budapestbakelse har alltid varit en favort för mig. Det man beställer på fik. Av någon anledning har jag trott att det är jätte svårt att göra och inte provat förräns nu. Förvånansvärt lätt att bara slänga ihop. Tar inte lång tid alls och det blev fantastiskt gott. Känns lite lyxigt sådär. Bra betyg av fikagästerna fick den också.

5 äggvitor
1,75 dl socker
60 gram mandel
0.5 dl potatismjöl
1 dl florsocker
50 gram mandelspån

Vispa vitorna med lite av sockret till ett hårt skum. Vipsa ner resten av sockret lite i taget. Mal 30 gram mandel fint och hacka resten grovt. Blanda med florsocker & potatismjöl. Vänd ner i äggvispet. Spritsa ut långa stänger tätt ihop på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedredelen av ugnen ca 15 minuter 180 grader.
Ta ut och låt bottnen svalna. Vispa 5 dl grädde ganska hårt. Vänd bottnen upp och ner på ett annat bakplåtspapper och ta bort pappret som kakan sitter på. Bred på grädde och strö över bär, mandariner eller något annat gott (blåbär var suuuupergott). Rulla ihop till budapestrullen med hjälp av pappret den ligger på. Pudra över florsocker.

A gift for me.

2010-08-24 | 18:34:16
Somnade i soffan efter jobbet, sköönt men det gör alltid lika ont i nacken när man vaknar :P Halsen och huvudet känns bara värre nu också, usch. Hoppas verkligen att det försvinner snarast. Inte tid med sånna här dumheter.

En rolig sak var iaf paketet som väntade på mig när jag kom hem. Mitt nya objektiv. Såfort jag är piggare och orkar testa det så ska jag. När jag är för trött för att fota är det illa :/ Iaf så hade dom sickat med en snickers i mitt paket. Sånt gör mig så glad, små överaskningar :) Undrar om dom visste att jag skulle vara lite halvrisig när jag öppnade paketet? Daniel den glädjedödaren trodde att någon på deras lager just nu går och undrar var hans/hennes snickers är och att den inte alls var menad till mig. Det tror inte jag.
Fångarna på fortet ikväll igen, såg ni igår? Jag gillade det, haha så mycket nostalgi. Enda jag inte gillade var nissen i tornet. Dryg jävel. Gunde och Agneta är ju bäst, utan dom hade jag nog inte tittat :)

What hurts the most.

2010-08-24 | 10:05:46
Vaknade helt tjock i halsen och tung i huvudet. Great. Skönt att jag jobbar kort dag idag så att jag kan gå hem och vila mig frisk sen. Hatar att känna mig slö och seg, fast vem gör inte det? Skolstartsveckor på jobbet också så det är galet mycket att göra, vilket är jätte kul. Bästa tiden att jobba är när det är massor att göra. Jul och skolstart + REA. Då är jobbet som roligast, inte vill man vara sjuk då heller.

Sitter och kikar runt lite på höstkläder. Älskar stora stickade tröjor, så mysiga att krypa in i när det är kallt ute. Jag måste alltid tänka på vad jag kommer att frysa i eller inte tyvärr. Som den randiga stickade från Gina nere i vänstra hörnet, kommer garanterat bara kunna ha den september ut om ens det. Nej göra sig klar för jobbet kanske?

I will never stop loving you, just stop showing it.

2010-08-23 | 21:42:15

när saknaden gör ont. (Bild, härifrån)


To know you´re not there.

2010-08-23 | 10:27:28
Godmorgon. Ska strax åka till jobbet. Sitter och segar liiiite till bara. Skithärligt väder idag, lite kallt men riktigt frisk och härlig luft. Skönt. Ikväll börjar fångarna på fortet igen. Måste bara se det. Fast känns lite kontigt att det inte visas på fredagar längre, det är ju ett fredagsmys program ju.
Morgonsmoothie med äggmackor. Yummi.

And it kills me.

2010-08-22 | 20:35:04
Shit vad störingt, har två stooora myggbett under båda fötterna. Kliar som bara den så fort man går, står eller rör på sig. Inte helt genomtänkt att ta en morgonpromenad imorse med andra ord :P
Helgen är redan slut. Alltid lite tråkigt även om jag jobbat båda lördag och söndag. Kräftskivan i fredags var mycket trevlig med pensionärsligan, haha alla var supertrötta så det blev en tidig kväll men lika lyckad för det. Igår var det jobb och femårskalas och idag bara jobb och slöandes i soffan. Tittar ni på Jamies matrevolution? Usch vad skrämmande, ungarna vet inte ens hur en tomat, potatis eller rödbeta ser ut.

Blev så sugen på fiskpinnar med potatis och spenatsås förra veckan. Det tråkiga med fiskpinnar är ju bara att det inte blir så gott i matlådan dagen efter. Så kom underbara Buffé tidningen ner i brevlådan med lite lyxigare lax fiskpinnar panerade i västerbottenost och cornflakes. Måste ju bara testas tänkte jag. Gud så gott det blev. Receptet är för 4 personer.

Kräftkalas

2010-08-20 | 15:14:28
Gjorde en blåbärsglass i veckan. Ungefär så som jag gjorde jordgubbsglassen. Dom blir jättegoda med massor av smak, men liiiite liiiite isiga. Tror det är pga av vätskan i bären. Någon som vet hur man kan få bort den? Det stör iof inte mycket men ändå, det blir ju inte riiiktigt lika krämigt som annars. Men gott blev det.

Ikväll blir det äntligen kräftskiva hos Danne och Nessie med Emma och Magnus. Ska bli jätte kul och jag har lääängtat efter kräftor! :)

1 sats vaniljglass (länk)
250 gram blåbär
70 gram socker
100 gram vitchoklad

Mixa blåbär och socker. Blanda ner i den kalla vaniljglassmeten och kör sedan glassen i glassmaskin tills den är klar. Ha på slutet i hackad vitchoklad.

Längtar galet mycket

2010-08-20 | 11:05:36

Måste jag säga att jag längtar? Perfekt lagom till att öva upp sig lite inför Italien resan. Snacka om att det ska knäppas bilder, typ därför jag åker. Det och maten ;)


Autumn

2010-08-19 | 21:09:06
Jag har gett upp tanken på mer sommar nu som de flesta. Längtar till hösten, stickade tröjor, en kopp te, god rykandesoppa och nybakt bröd. En filt runt om sig, bok i handen och liggandes i soffan utan dåligtsamvete över att inte vara ute eller "göra nått vettigt". Hääärligt. Längtar nästan tillbaka till skolan också, skönt att ha fått vila hela sommaren ifrån plugg och jobba ihop lite pengar. Mikro&makroekonomi är kursen som väntar. Kul.

Bara jag som inte är 40+ och tittar på Ernst sommar? Haha han är ju så skön. Fiffiga grejjer gör han också, blir alltid lite inspirerad när jag kikar. Och laxspetten han gjorde idag, måste göras snart, såg ju bara för gott ut! Jaja medelålders jag ;P

Lite härliga sommarbilder ifrån underbara Helsingborg bara för att. (Vattnet och Danmark, blommor i sofiero.)

I can still fight

2010-08-19 | 12:12:39
Det är inte ofta det dyker upp matrecept här i bloggen. Mycket för att jag aldrig följer recept och bara slänger ihop något, och lite för att det inte alls är lika roligt att fota som bakverk, frukostar mm. Bilden är jag inte alls nöjd med, men maten var så himla god att jag ändå vill tipsa er om den. En favorit när maten ska gå fort & man inte har något hemma än lite konserver (tonfisk finns ju alltid). Yummi.
Snart kommer Renée och fikar med mig. Glass blir det :)

4 port
1 burk/tetra krossade tomater
2 burkar tonfisk
1 lök
1 bit purjolök
1 paprika
1 creme fraiche
salt, peppar, vitlök, chilikrydda & paprikakrydda efter smak

Stek lök och paprika mjukt i lite smör. Ha på krossade tomater, tonfisk och creme fraiche. Koka upp och krydda efter smak. Servera med pasta.

I love cats because I enjoy my home, and little by little, they become its visible soul.

2010-08-18 | 17:07:19
Min fina igen.

Jordnötskakor

2010-08-17 | 17:29:13
Shit vad tiden går. Sommaren är redan slut. Vad hände? Bara (?) en och en halv veckas jobb kvar sen börjar skolan igen. Herregud säger jag bara. Tur att vi har Sardinien att se fram emot i september. En månad kvar nu. Yees. Annars, folk fyller år som bara den, Renée och Nessie nu efter Daniel, 14, 15, 16. Haha, massa fika med andra ord. Gjorde en gammal klassiker till Daniels kalas i söndags, jordnötskakor. Påminner om barnkalas från när man var liten, nu är det några år sedan jag gjorde den sist.

200 gram smör
12 dl havregryn
3 dl farinsocker
1,5 dl sirap
2 tsk vaniljsocker

1 burk jordnötssmör, gärna krokant
225 gram ljus choklad

Smält smöret och ha ner havregryn, socker, sirap och vaniljsocker. Blanda till en grynig massa. Ha ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen, 200 grader i ca 12 minuter. Smält chokladen och blanda ner jordnötssmöret, bred på den varma kakan och skär medans den är varm. Låt svalna.

Birthdaycake

2010-08-16 | 18:39:04
Det roligaste med att någon fyller år är att få göra tårtan. Man gör liksom det för sällan annars. Den som fyller år får välja tårta men eftersom min familj vet hur mycket jag gillar att baka brukar jag få välja ändå. Daniel hade bara ett krav i år, att den inte skulle vara av maräng.

Samma recept på tårtan som här, minus kakao i smeten och med andra fyllningslager. Mitt bästa grundrecept. Brukar också pensla bottnarna med sockerlag, tror jag missade det i inlägget innan.
Här: Lager ett, mixade jordgubbar och socker. Lager två, vit chokladmousse gjord på samma sätt som dumlemoussen fast med vit choklad då. Ganska lika dekorering, fast här skivade jordgubbar istället för krossad daim.

16 augusti

2010-08-16 | 10:08:12
Igår hade vi kalas här hela dagen. Väldigt trevligt. Nu är det jobb igen som gäller. Sen får vi se. Ska hämta blåbär hos Emma och göra lite glass tror jag :)

Min fining, spanar efter fåglar på balkongen. Han försöker aldrig jaga dom, bara prata med dom. Sitter och gör nått konstigt ljud som påminner om kutter, men det är ingen som vill leka.


Köpt lycka.

2010-08-14 | 17:53:51
Nytt till köket från Gerbera. Fin skål att baka i, ha upp sallad i, lägga frukt i. Pajform, behöver man ju alltid. Visst? Älskar deras grjejer och vill blanda färger sen, ljustrosa och bomullsvitt. Ska bara bygga ut köket först.


Inte alla hästar hemma.

2010-08-14 | 17:05:36

Jag är så snurrig ibland. Hade bakat goda grisini till myskvällen igår men glömde ställa ut dom på bordet, de stod kvar i köket medans vi åt haha. Jaja dom kommer garanterat att bli uppätna ändå men lite synd eftersom de är såå goda. Vi hade en supertrevlig kväll igår, massa prat om allt och inget, så det ska vara. Fick Välgodkänt på min kanelglass också som Daniel underkände (pga att den smakade kanel :S) Men flickorna gillade den, till en rabarberpaj var den super. Stort tips. Hursom baka egna grisini är suuperlätt och det blir väldigt gott. Tar inte många minuter alls om man inte räknar med jästiden och då man kan ju ändå göra nått annat. Perfekt till kräftskivan eller ostkvällen. Kul också att kunna göra Renée glad med min fula tårta i inlägget innan haha ;)

Fredag den trettonde.

2010-08-13 | 14:33:17
Ledig idag igen, lyx va? Fixat grejer på förmiddagen, handlat, bakat och så inför helgen. Ikväll kommer tjejerna hit på myskväll med ost och kex. Var fööör länge sedan nu. Annars händer det inte så mycket för tillfället. Eller jo, min underbara läkare ska sluta, fick veta detta idag. Vet inte riktigt hur det här kommer att gå, jag som verkligen gillade honom. Han var ju så rar och go. Träffat honom ca 1 gång i veckan sedan januari så man har ju liksom vant sig. Jaja hoppas nästa blir minst lika bra.

Fulaste marängtårtan jag någonsin gjort, mörk chokladkräm i mellan och saviardokex. God, men inte vacker :P

Mor & dotter dag.

2010-08-12 | 21:28:03
Haft en helt ledig dag idag, superskönt. Så jag och mamma tog en mor och dotter tripp till Ulriksdahls trädgård i Sthlm. De har tydligen några krukor där som mamma vill ha. Strosade runt, åt stor vegetarisk buffé, väldans god och efteråt fick vi för oss att åka till gamla stan för glass. Haha virrpanna ett och två i storstadstrafiken. Mammas satt och sa, titta titta det är fler som tränger sig in i filer, inte bara jag. Och att jag skulle hålla koll efter enkelriktat skyltar för hon hade glömt bort hur de såg ut, vilket jag också hade, jag känner ju igen dom när jag ser dom men kunde inte beskriva hur de såg ut. Haha, jag säger bara det, köra på nya ställen med mycket trafik är inte vår grej.
Vi strosade iaf runt där med, åt glass i nygräddade våffelskal, fyndade syltburkar och pajformer. Köpte lika av allt, så bra smak vi har :)


Fjäril som ville ut, fotad i svärföräldrarnas trädgård för någon vecka sedan.

About that.

2010-08-10 | 10:50:07

(Kommer inte ihåg vart jag hittat bilden från början, den låg i min blandade inspomapp)

Life is hard. Life is short. Life is painful. Life is rich. Life is....Precious

2010-08-09 | 22:02:59
Såg den här filmen i torsdags. Satan i gatan vilken film. Lätt årets bästa. Grät en hel del, skrattade någon gång och förundrades hela tiden över styrkan i Precious. Över skådespeleriet och hur den var filmad. Synd att hon inte vann oscarn för bästa huvudrollsinehavare eller vad det nu var hon var nominerad för, ingen aning om vem som vann men tycker nog hon var förtjänt den ändå ;) Mamman vann tydligen för bästa biroll, helt rätt och så har den vunnit för "best writing". Jag säger bara: vilken film. Se den om ni inte redan gjort det. Har ni sett den? Vad tyckte ni? Jag vill se igen, filmkväll någon?


Oh rainy day

2010-08-09 | 20:54:31
Bläää för regn och tråkigheter, hela jag blir liksom nere. Ljuset i det gråa med en heeeldag på jobbet var lunchen med mammsen på mongoliska. Buffé men massa god mat och efterrätt.
Justja håller på att boka resa till Italien också, i september. Skööönt att ha något att se fram emot. Behövs verkligen. Bara sambon får semester nu så är allt fixat. Sardinien, here we come.

Har ni sett någon lyckligare?

Bild mamma tog förra helgen när vi hälsade på mopsarna.

Trädgårdsfest

2010-08-07 | 17:54:59
Igår var det middag hos mormor med Daniel, mamma, moster och syster. Jag har verkligen världens bästa familj och de är mina bästa vänner. Tyvärr är det inga linslusar som jag så fotade mat istället. Jag ska däremot se till att de vänjer sig med kameran illa kvickt, den är ju liksom en förlängning på min arm så det kommer bli svårt för dom att hålla sig undan för alltid.
Mormor bor precis så som jag vill bo. Hon odlar en massa grönsaker och just nu är det ju perfekt årstid för att njuta av allt. Vi blev bjudna på sallad med massa gott, egenodlat det mesta.

Mormor hade bakat sin underbara sommarkaka som alltid varieras med en massa gott, rabarber, plommon, vinbär, hallon osv. Jag hade gjort en glass, en smak som jag vet att mormor (och jag) älskar. Citron. I den hade jag ner lite lemoncurd (för extra citronsmak) och favoritchokladen citron och ingefära från Marabou. Bättre än så blir det inte. Frächt och gott.

Bästa grund receptet på vaniljglass (hittills):
6 äggulor
100 gram socker
250 gram mjölk
250 gram grädde
1 geletin blad
1 vaniljstång
25 gram honung el glykossirap

Vispa äggulor och socker poröst. Blötlägg gelatiet i kallt vatten ca 10 minuter. Koka upp mjölk och vaniljstång med honung eller glukossirap. Häll över äggvispet och sjud en liten stund utan att koka. Ha i gelatinbladet och låt det smälta. Kyl snabbt i vattenbad och ställ smeten i kylen över natten för att tjockna. Dag två har du i grädden i smeten och kör den i glassmaskinen.

För citronglassen som är på bilden:
Riv skalet från en citron i mjölken när du kokar den och pressa i en saften från halva. Rippla i lemoncurd när glassen är klar och vänd ner krossad choklad.

Andra tips:
-Vill man smaksätta glassen brukar jag byta ut vaniljstång mot vaniljsocker, billigare och ska man ändå ha en annan smak känns det onödigt att slösa en hel vaniljstång. Men i äkta vaniljglass ska det självklart vara äkta vanilj.
-Honung ger en jätte god smak till glassen men vill man inte att den ska smaka så byt ut den mot gukossirap som inte har någon smak. Tycker även att honungen gör den mycket sötare så dra ner lite på sockermängden.
-Jag föredrar också att ha i grädden i glassmeten dag 2 istället för att koka den, blir mycket godare och glassen känns inte lika "tung".
- För helt vegetarisk glass, hoppa bara över gelatinet.

Det är alltså såhär långt jag kommit i glassgörandet haha. Inte en glass har blivit den andra lika bara för att jag vill exprimentera med hur den blir om man har i hela ägg istället för bara gulor, hoppar över gelatinet eller kokar grädden.


Trötta på glassrecept än?

Today is a new day

2010-08-06 | 09:55:07
The other day, I cried. But you know what? Fuck that day. That's why God, or whoever, makes other days.
- Preciuos

Ett sånt där jobbigt inlägg med hur bra han är...

2010-08-04 | 20:40:45
Ogillar puttinutt inlägg med skryt, beröm, kärleksförklaringar osv om pojkvänner. Men inbland förtjänar dom det, eller hur? Och alla ni som känner Daniel kan förvånas med mig över framstegen han gör ;)

Tänk vad han kan... min man. Idag bjöd han på tacopaj när jag kom hem från jobbet, supergod och vilken lyx efter en heldag på jobbet. Han har även börjat ett projekt med andra Danne, lära sig laga mat. Så ca en gång i veckan är det tänkt, att jag och Nessie ska bli bjudna på husmannskost. I måndags var det slottsstek med egen inlaggda gurkor, potatis, gräddsås, ärtor och gele. Mäkta impade flickvänner som slog sig ner vid matbordet då vill jag lova. Iaf jag, andra Danne är ju redan kung i köket men ändå. Jätte bra sätt för mig också att släppa mitt kontrollbehov i köket :D Kan vara nyttigt att kunna lämna över helt ibland och att bli bjuden på mat är alltid trevligt.

Sy kan han också. Precis klar med medeltidskläderna inför nästa vecka på Gotland. Barett, Coif, sytt själv (med hjälp av sin mamma) + byxor, lindor och hemmasnickrade skor. Haha hade jag aldrig klarat av. Skjortan är gammal men nästa vecka är även den blå, och snyggare, Lisa har sytt den åt honom.


How cute?

2010-08-03 | 20:05:34
Alltså så gulligt att jag döör. Ville inte åka därifrån. Stora hunden (tyvärr utan huvud på bilden) är mammas hundsbäbis. Snart ett år gammal, den lilla mopsen är 8 veckor. Puggens heter uppfödningen.

Kom igen då... lek med mig.

Mer gott

2010-08-03 | 18:56:07
I lördags var det kalas för Daniels mamma. Hade bakat lite som vanligt. Istället för kladdmuffins som brukar vara standard på vårt fikabord gjorde jag en typ av kladdkaka med kokostoscatäcke som min faster brukar göra, den är sååå good!
Perfekt kaka om man vill gå ner 7 kg snabbt i vikt, ät morgon middag och kväll.

Receptet är till den vänstra kakan, de andra är bara vanliga moccarutor.

4 ägg
6 dl strösocker
180 g mjukt, rumsvarmet margarin
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl

Glasyr:
200g kokosflingor (1 påse)
2 dl strösocker
1 dl sirap
1 1/2 dl visp grädde
75 g margarin

Gör så här:
Ugnen på 200 grader.
Vispa samman ägg ocvh socker först.
Vispa därefter ner margarin, kakao, vaniljsocker och salt.
Slutligen rör du ner mjölet
Bred ut smeten i en smörad och bröad fullstor långpanna ( eller bakplåtspappersklädd) men inte ända ut i kanterna på pannan.
Grädda i mitten av ugen i 15-20 minuter. Blanda under tiden glasyrens samtliga ingridienser
i en kastrull och låt sjuda på svag värme i 5 minuter.
Ta ut kakan och bred över glasyren så jämt som möjligt.
Grädda i ytterligare 10 minuter eller tills kakan blivit ljusbrun.


Valpisar

2010-08-02 | 10:16:08
Igår efter jobbet åkte jag, mamma, Tina, Malin och Daniel till Åkersberga för att hälsa på en av mammas hundars son (valpbäbis) och deras familj. I familjen finns det även en massa mopsar som råkar vara det sötaste som finns. Mer glada, rara, människokära hundar får man leta efter. För tillfället fanns det två valpar där som var bedårande, sten och stanley. Usch vad jag inte ville lämna dom. Pussas heeeela tiden gjorde dom. Mys. Tilloch med Daniel tyckte dessa var söta, problemet är ju att han inte vill ha hund alls, han vill ha en minigris. Men den här hunden måste ju vara de närmsta man kan komma om man ska kompromissa. Låter lite som sånna, hihi.

Fler bilder kommer. Så underbart söta.


  • Follow ` tone
  • RSS 2.0