Måndag.

2011-02-28 | 16:41:14
Fått massa gjort idag, till skillnad från igår när jag var ledig och inte gjort ett skit. Jag blir alltid mer produktiv om jag har tider att passa, är jag ledig skjuter jag upp saker. Så idag har jag alltiså hunnit med att städa golven och damma, baka bröd, koka sylt & gå på en halv föreläsning. Herregud vilken tråkig föreläsare. När han hade pratat om kostnader och intäkter i 45 minuter så gick jag och Renée. Kan man inte det efter snart 2 år på en ekonomilinje på högskolan så har man nog valt fel. Känns som att man får mer ut av läsa hemma. Ger honom ett nytt försök på torsdag och hoppas att han pratar om det vi ska lära oss.
-
Nu längtar jag gaaalet efter våren. Gjorde glass igår i glassmaskinen så att den inte tror att den blivit helt bortglömd över vintern. Cookies and cream. Hade egentligen velat göra citronglass med lemoncurd i men orkade inte koka det så det får bli nästa gång. Det är ju hiiiimelskt gott. Nu blev det vanlig vaniljglass med oreokakor i, inte direkt äckligt det heller.
Vaniljglass.
5 äggulor
100 gram socker
250 gram mjölk
250 gram grädde
1 geletin blad
1 vaniljstång
25 gram honung el glykossirap
-
1 pkt oreocookies att krossa i.
-
Vispa äggulor och socker poröst. Blötlägg gelatiet i kallt vatten ca 10 minuter. Koka upp mjölk och vaniljstång med honung eller glukossirap. Häll över äggvispet och sjud en liten stund utan att koka. Ha i gelatinbladet och låt det smälta. Kyl snabbt i vattenbad och ställ smeten i kylen över natten för att tjockna. Dag två har du i grädden i smeten och kör den i glassmaskinen. När glassen nästan är klar har du ner krossade kakor.

Elefanten

2011-02-28 | 09:11:11
Mitt söta hjärta. Igår när jag satt upp med bloggdesignen och hon blev trött så släpade hon in sin elefant i datarummet och la sig och sov på den. Hon vill alltid vara i det rummet man är i, och elefanten ska med allt oftare, det spelar ingen roll att den är 3 ggr så stor som henne. 
Inga superbilder men ni får se dom ändå, hon var ju såå sööt :)

News.

2011-02-28 | 00:42:53
Ny design såhär på kvälls(natt)kvisten. Tryck F5 om ni inte ser den. Nått som ser konstigt ut? Lite smågrejer som ska fixas fortfarande men nu ser jag koder framför ögonen så det är dags att lägga ner. Jag är nöjd iaf. Nattinatt.

I live in my own little world, but its ok, they know me here.

2011-02-27 | 14:37:50
Härligt med ledig söndag. Drygt med söndagsångest. Ska strax tillbaka till soffan och min bok. Inte läst klart hypnotisören än, började på semestern och när vi kom hem har det blivit vääldigt lite läsning :( Den är ju bra, så ska passa på nu när jag är ledig. Annars har det blivit en snabbvända med Elsa på stan. Handlade lite på bokrean som jag glömde igår och sen lite övning med nya objektivet. Klassiskt motiv med ros och vattendroppar men jaja. Har man inte mycket annat att knäppa så får det väl duga. Blir rätt fint också, vårtecken liksom. Det var svårare än jag trodde att fota med macro och vi är inte riktigt bästa vänner än. Den ändrar bländare av sig själv men det kanske dom ska göra? Nessie och jag ska iaf öva nästa helg, hon har ett likadant objektiv så hon kanske kan lära mig :)

I dont need to sleep to dream

2011-02-26 | 19:28:34
Hej vad jag är trött. Efter en tenta går all luft ur mig och idag var det bara att gå upp till jobbet. BOKREA nu ju.Älskar. Egentligen ville jag nog bara ligga kvar i sängen men eftersom jag älskar mitt jobb+arbetskollegor så kändes det kul ändå. Men när man väl är hemma igen sen kommer tröttheten, det var liksom för mycket att göra på jobbet för att ens märka att man var trött :) Så det ska vara. Men imorgon blir det slappardag delux.

Justnu lagas det mat för fullt. Potatisgratäng och fläskfilé står i ugnen. Rabarberpaj till efterrätt. Lördagsmys och film.
Min fining.

Ljusa bilder med Camera Raw.

2011-02-25 | 18:27:00
Jag fick en fråga tidigare om hur jag redigerar mina bilder och får dom ljusa. Det är faktiskt himla enkelt bara man fotar i CameraRaw. Sedan jag började med det har jag aldrig fotat i vanligt JPEG format. Det finns nog inget lättare sätt att grundredigera sina bilder, fixa till vitbalanser och exponeringen om det blivit fel. Jag är verkligen ingen expert utan prövar mig fram till det mesta, läser hemsidor osv.
Det jag försöker tänka på när jag tar bilden är att ha ett så bra utgångsläge som möjligt. Ju bättre bilden är från början, desto mindre måste man fixa till i efterhand. Hitta en ljus plats nära ett fönster. När jag öppnar bilden i photoshop så är den inte färdig, Raw, rå på svenska? Och den behöver lite tillfixning. Oftast är detta allt jag gör med mina bilder här i bloggen. Ibland fixar jag med skärpan och kurvor osv, men det är mest när jag orkar. Detta är "standard" för att bilden ska bli klar. För ljusare bild så drar jag i den som heter exposure :)
Hoppas ni fattar och att det var till nån hjälp, det finns garanterat bättre beskrivningar på nätet så googla annars :) Steg ett är iaf att fota i Raw.
Jag drar i oftast i dom som jag markerat med stjärnor. Utgå ifrån din bild, testa dig fram till vad som passar och ser fint ut.

"Wise men count their blessings; fools, their problems..."

2011-02-25 | 17:48:17
Blev så sugen på nybakat bröd igår att jag var tvungen att baka. Så jäkla gott. Hittade receptet i denna fina matblogg. Enkelt att göra var det också. Ett tips när man bakar limpor där man vill behålla den knapriga goda ytan är att förvara brödet inlindat i en kökshandduk istället för i plastpåse. I plastpåsen blir kanten ofta mjuk och tråkig. Inuti är brödet fortfarande härligt mjukt och saftigt ändå. Imorse var brödet nästan godare än igår och med den här sylten på + ost så var frukosten räddad.
6 dl mjölk
1/2 dl olja
2 msk sirap
25 g jäst
2 tsk salt
5 dl havregryn
1 liter vetemjöl
Värm mjölk, olja och sirap till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vätskan. Ha i salt, havregryn och mjöl. Knåda degen och låt den sedan jäsa i en timme.
Ha ut degen på bordet och knåda snabbt ihop degen. Forma till en eller två limpor beroende på hur stor form du har, jag har en ganska stor form så det blev bara en. Lägg degen i en smordform och jäs i 30 minuter till. Pensla ytan med vatten. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Om den får för mycket färg så täck över med folie sista tiden.

If you weren't real I would make you up.

2011-02-24 | 18:14:28
Åh seg dag. Imorgon är det över. Tackolov. Tenta kl 14.30 en fredag är väl kanske inte det roligaste men men. Härlig helgen kommer att bli ändå :) Hämtade ut nya objektivet igår, testat lite snabbt idag. Himla roligt men fattar inte riktigt allt med det än. Ska testa det bättre i helgen. Nej, åter till skolböckerna ett sista ryck, sen laga lite paneradfisk och remouladsås. Tagit fram allt för att göra majonäsen, det måste ha rumstemperatur nämligen.
Gammal bild, ny redigering.

Yummyjam

2011-02-23 | 15:35:03
Kanske världens godaste sylt? Sjuukt god blev den iaf, Daniel frågade om han fick äta bara sylt och hoppa över sconesen igår, hihi. Drottningsylt tror jag den heter? När man blandar hallon och blåbär? Världsenkel att göra också. Allt du behöver är syltsocker, bär, en kastrull och ca 5 minuter. Det står bakpå sylsockerpaketet vilka mängder som rekommenderas.
Till en liten burk hade jag 2 dl hallon, 2 dl blåbär och 2 dl syltsocker. Koka samman allt i ca 3-5 minuter (jag kokade kanske 7-10 minuter eftersom jag gillar fastare sylt, mer marmeladaktigt). Häll upp på en burk, på med lock och låt svalna. Öppnad burk bör förvaras i kyl och det är ingen risk att den blir gammal för den hinner definitivt ätas upp innan.
Ni ser ju hur lite som är kvar, kokade den förra veckan :)

I ♥ you

2011-02-23 | 08:40:06
I brist på annat kommer en liten film. Hon kan hålla på sådär hur länge som helst och innan jag började filma hade hon jagat efter en liten puss från husse i flera minuter. Pussas är ju det bästa som finns, hon får aldrig nog.

Söthjärtat. Tungan går i hundranittio.

Dont you fall asleep.

2011-02-22 | 19:13:21
Hej tråkigaste bloggen någonsin. Hinner inte fota en massa nytt och då blir det inte lika roligt att uppdatera. I helgen ska jag ut till mamma och pappa med nya objektivet som förhoppningsvis har kommit då. Väntar med spänning. Hon vill att jag ska fota "hennes" hund också. Jag fick så fina bilder på "pappas" hund sist. Så det blir nog att fota alla tre. Får alltid sjukt mycket fotoabstinens när jag vet att jag inte kan/hinner fota... Brukar väl vara så, och när man väl kan så försvinner inspirationen och lusten? Nee, hoppas inte det. Plugga, sen sova var det.
Världens finaste myskatt. Varje morgon väcker han mig med pussar och gos.

“Dreams are like stars...you may never touch them, but if you follow them they will lead you to your destiny.”

2011-02-21 | 08:20:34
Godmorgon. Måndag i dag, för alla som missat. Ny vecka, nya tag. Känner mig ovanligt glad och uppåt trotts tenta på fredag och ångest inför den. Ska bli så skönt efteråt.
-
Ingen finare än du.

Grace brings contentment

2011-02-20 | 11:00:50
Jag sitter och laddar inför att ta tag i plugget för dagen. Inte alls peppad men men. Med lite kolakakor och chaite vid min sida ska det nog gå bra :) På tal om chaite... smakade espressohouse chailatte som alla pratar om. Det var nog bland det äckligaste jag druckigt, helt ärligt. Uääk. Smakade typ socker med mjölk och nån konstig bismak haha. Chaite ska ju vara kryddigt. Såg sen att det inte ens var nått te utan ett pulver som dom blandar. Haha jaja, nu har jag ju testat iaf, inte min grej.
Bakade dessa igår. Helt underbara och är nog klart en favorit bland småkakorna. Härligt sega och goda ska de va. Skulle kunna äta en hel plåt om det inte vore för att magen säger stopp ;P
Vispa smör socker och sirap smidigt. Ha i resten och platta ut degen på en plåt med bakplåtspapper. De flyter ut en aning så platta inte för mycket. Räffla ytan med en gaffel & grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Skär kakorna medans dom är ljumma.

Broccolisoppa

2011-02-19 | 16:33:04
Elsa hälsar tack för alla era söta kommentarer i inlägget innan. Skönt att höra att det inte bara är "mamma" som tycker att hon alldeles bedårande. Hon tycker nog själv att hon är världens vackraste, för är det något mopsar har så är det självförtroende :)

Lunch för några dagar sen. Enkelt och gott. Blir mycket sopplunch när det är så kallt ute och jag ska äta själv, går ju bra att göra bara en portion. Så tråkigt att laga mat till sig själv annars.
1port.
1 potatis, 1/4 lök, 125 gram broccoli, 2-3 dl vatten, salt, buljong.
Koka allt tills det är mjukt. Mixa slätt och smaka av. Späd med mer vatten om det behövs.
Klicka i lite cremefraich när du ska äta om du vill.

A face only a mother can love?

2011-02-18 | 11:11:33
Åh mitt hjärtegull. Vad jag älskar att ha dig vid min sida varje dag. 4 1/2 månad nu

Boooring.

2011-02-17 | 16:42:20
Åh vad seg i huvudet jag blir av allt plugg. Räntor, annuiteter, nuvärden, slutvärden, tabeller och miljarder med modeller som ska fastna. Jag tycker saker är roliga när jag förstår dom och än sålänge fattar jag inte mycket. Jag vill bara kunna allt på en gång och blir frustrerad när jag inte fattar varför man ska göra på vissa sätt. Men det är säkert himla bra att kunna göra investeringsbedömningar om man ska jobba med ekonomi så att man vet vad som är lönsamt eller inte. Så det är väl bara att kämpa vidare, någon gång ska det väl fastna?
Det händer inte mycket roligt här med andra ord så det blir därför lite mindre uppdateringar. Det är väl inte jätte kul att läsa om ekonomiprat om man inte är intresserad haha. Hoppas ni har det bra.
old pic.

Super mellis.

2011-02-15 | 12:48:37
Tentapluggveckor känns det som att man har världens mest oglammiga vardag. Fy så tråkigt det är. Men men. Vardagen förgylls iaf till tusen när man har en söt liten hund att leka med i alla pluggpauser :)
Gjorde detta mellis igår. Länge sen jag åt det nu, men det är så himla gott. Mycket honung ska det vara i och så håller man sig mätt länge.
Turkisk yoghurt, blåbär, honung, hasselnötter, pumpafrön, digestivekex.
Varva allt i ett glas och ät.

“Trying to make someone fall in love with you is about as pointless as trying to control who you fall in love with.”

2011-02-14 | 10:01:53
Glad alla hjärtansdag på er
Det firas väl inte allt för jätte mycket här med det är ändå lite mysigt och en anledning att ta hand om sig själv + den/de man tycker lite extra. Fast det borde man såklart göra varje dag. Jag ska strax fixa en nagel som gick sönder på skidsemestern och sen plugga lite tills sambon kommer hem. Städa och göra lite extra mys innan han kommer och förbereda mat jag vet att han gillar. En skål med geléhjärtan står också på bordet, men borde nog ställa undan den så att det finns lite kvar åt honom också, det var ju liksom tanken ;)

"Never forget me, because if I thought you would, I'd never leave"

2011-02-13 | 21:02:33
Tröttis dag här hemma. Elsa har bott på hotell (hos mamma och pappa) i en vecka och busat med storhundarna massor så nu när hon kommit hem till lugn och ro och kan/vill slappna av lite så har hon verkligen gjort det. Hon har inte rört sig mycket alls jämfört med hur hon brukar busa runt. Vi har verkligen världens tur som har mamma och pappa när man ska bort, även om det inte händer allt för ofta. Där känner man verkligen att Elsa trivs och har det bra + att hon får leka med kompisar hela dagarna. Och även om storhundarna blir trötta på hennes eviga bus så är det bra att det är "snälla" hundar som uppfostrar henne :) Annars har här tvättats och städats och sånt tråk. Pluggat endel också. Tenta i finansiering och investeringsbedömning om 1&1/2 vecka så här får man ligga i för att man unnat sig en semestervecka haha. Äsch, det var det värt.

What a week.

2011-02-13 | 08:28:48
Vilken härlig vecka vi har haft. Sol, skidåkning och skratt i massor. Jätte tur med vädret hade vi också, sol alla dagar utom en då snön vräkte ner och jag och Renée åkte ett åk och gick tillbaka till stugan. I fredags tog jag och Renée sittliften upp utan skidor för att knäppa bilder på våra sambos när de hoppade i fun-parken. Litar inte på mig själv på skidor så mycket att jag vågade åka runt med en ganska många tusenkronors kamera runt halsen, eller det är väl mest objektiven jag är rädd om men gud vad bra bilder man hade kunnat fått annars. Dom sitter kvar i huvudet istället. Lite bra bilder fick vi ändå men det var 18 minus så tårna ville tillbaka till värmen fooort! Kanske kommer lite bilder knäppta med mobilkameran sen. Får se om det blev nått bra. Nu är vi hemma igen iaf, vilket är jätte skönt. Saknat mina bebisar så mycket, pusskalas idag.
Daniel på bräda, Grev på skidor.

Resan hittills.

2011-02-09 | 09:06:27
Sol. Bastu. Blåmärken. Varmchoklad+grädde+dooleys. Alfapet. Skratt. Kexchoklad. Plump. Snö. Vind. Munchkin. Aftereight. Värme. Öl. Hypnotisören. Skavsår. Noll liftkö. Revansch.

Har bara tagit bilder med en kamera utan sladd till hittills. Blir kanske en riktigt fotopromenad senare. Så ni får helt enkelt föreställa er med orden hur bra vi har det tills vi kommer hem. Kram.

Cannelloni med spenat och ricotta

2011-02-04 | 16:38:32
Inte världens vackraste bild, men det var så himla gott. Gjorde detta tidigare i veckan och det kommer göras igen.
4 port
Fyllning:
150 gram spenat
250 gram ricottaost
1 lök
2 vitlöksklyftor
Soltorkade tomater
200 gram färska lasagneplattor
Parmesanost
Tomatsås:
500 gram krossade tomater
Oliver efter smak
1 vitlöksklyfta
Basilika
Salt
-
Stek lök, vitlök och spenat till fyllningen tills allt blivit mjukt och vätskan kokat bort. Krydda med salt och peppat och ta bort från värmen. Hacka soltorkade tomater grovt och rör ner tillsammans med osten. Skär ca 12 cm breda bitar av lasagneplattorna och lägg ut fyllningen som en stäng på mitten. Rulla ihop.
Koka upp krossade tomater och hacka oliver grovt. Ha ner oliverna tillsammans med pressad vitlök och kryddor. Smaka av. Lägg lite av såsen i botten på en ugnsform. Lägg cannellonin i formen och ha på resten av tomatsåsen. Riv över parmesanost och grädda i 180 grader ca 15 minuter. Servera med tomatsallad till.

Hemsk natt.

2011-02-04 | 09:02:50
Kul. Vaknade med världens migrän kl 06 i morse. Händer inte ofta men när det händer vill jag bara skjuta bort huvudet. Kan inte titta, mår illa och det gör så j*vla ont. Tog tabletter och väntade ut smärtan. Mår tack och lov jag bättre nu. Men har fortfarande huvudvärk.
Lite roligare saker. Inte långt kvar nu tills vi åker. Har en föreläsning idag men annars är det bara att packa och fixa som gäller. Åka hem till mamma och pappa med mitt hjärtegull. Vet inte hur jag ska klara mig utan henne bara. Kommer väl gråta av saknad på kvällarna eller nått. Men eftersom vi ska vara i backarna hela dagarna så får hon nog det roligare med storhundarna. Haha konstig känsla att både vilja åka och längta hem på samma gång, haha vilken tönt jag är ;) Det kommer bli himla roligt att åka skidor en vecka. Välbehövligt om inte annat.
Tar nog med någon dator så vi får se om det kommer lite uppdateringar om hur vi har det. Annars får ni veta det när vi kommit hem.
Är man stor och stark måste man vara snäll. Åh finisar ♥

Nothing new.

2011-02-02 | 23:20:44
Jag kom i säng riktigt sent igår. Hade fullt upp hela dagen och pluggade på kvällen tills ögonen stängde sig själva. Men inte blev det sovmorgon för det, upp tidigt och plugga igen. Måste få klart ett grupparbete innan vi åker, för det ska lämnas in direkt när vi kommer hem. När vi bokade resan trodde vi inte att det skulle vara så mycket precis i början av kursen men så fel vi hade. Grupparbeten + tenta i finansiering och investeringsbedömning vecka 8 så det var ingen lugn start här inte. Ska till skolan vid lunch och träffa resten av gruppen för sammanställning + omformler i Exel. Innan det ska jag hjälpa Renée kolla på en brudtärneklänning som hon kanske ska ha i sommar på sin väns bröllop, det är iaf roligare än skolböcker. Och hon kommer att vara så fin i den, jag vill också ha på mig en tjusig klänning och gå på fest.
Inte så mycket spännande som händer här med andra ord. Nej tillbaka till böckerna.


Gääääsp.

2011-02-01 | 18:37:00
Rätt trött och stel i nacken idag. Suttit vid skolböckerna större delen av dagen, både i skolan och hemma. Inte alls en spännande dag helt enkelt. Ska strax laga middag, och resten av veckan är det också skola som gäller + fixa lite innan vi åker på lördag, typ tvätta och städa och sånt tråk. Min söta bror ska bo här undertiden så städar jag fint tills han kommer så städar han fint tills vi kommer hem :) Känns som att dagarna sniglar sig fram bara för att man längtar haha. Typiskt.

Skåprensbröd.

2011-02-01 | 13:17:12
Efter en lååång torka av dålig matinspiration så känns det som att den äntligen vänt tillbaka. Kikat en massa på matbloggar, mattidningar osv. Det är härligt när det känns kul att laga mat ingen. Lagade ju en jättegod soppa i helgen och igår blev det cannelloni, om det blev bra bilder får ni recept sen, annars får ni googla. Spenat, riccota och oliver innehöll den. Yum. Till soppan bakade jag världens lättaste och godaste bröd.
Det är perfekt om man har massa olika mjölsorter som man inte vet vad man ska göra av.
Man utgår helt enkelt från ett gundrecept och har i det man hittar. Ca 1/3 av mjölet kan vara av grövre sorter, ex gryn, fullkorn osv, och 2/3 mer siktade mjöler. Ha i lite nötter om man vill, räkna de då till den grövre delen. Det jag hade i sist var rågflingor, grovt rågmjöl, dinkelfullkorn, rågsikt, dinkelsikt och vetemjöl. Men det är bara fantasin som sätter gränser :)
Grund recept
6 dl ljummet vatten (mjölk går också bra)
1pkt jäst
2 tsk salt
Sammanlagt ca 13 dl mjöl
Flingsalt att strö på.
-
Lös upp jästen i vattnet och ha i salt. Ha i de mjöler du vill ha lite i taget, börja med de grova och knåda in allt. Degen ska fortfarande vara ganska kladdig innan den börjar jäsa. Jäs i 40 minuter och vicka ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda inte, dela försiktigt brödet till så stora bröd du vill ha. Både baguetter eller mindre bullar funkar bra. Pensla på vatten och strö över flinsalt eller hackade nötter på och grädda brödet i 250 grader ca 10 minuter om du gör små bröd, eller 220 grader ca 15 minuter om du gör större.


  • Follow ` tone
  • RSS 2.0